Zestrea de suflet a satului Câmpani
Doctorul Aurel Buşe, bistriţean de ani buni, nu şi-a uitat meleagurile natale şi oferă oamenilor de aici un volum integrat în colecţia „Identităţi” a Editurii Karuna: „Zestrea spirituală a satului Câmpani în secolul XX”, ce cuprinde date importante despre fiecare familie din această mică localitate transilvană, atestată documentar în anul 1540 în Domeniul Beiuşului. Cu sânge de bihorean, medicul reuşeşte să aducă frumuseţea spirituală din Munţii Apuseni, de pe valea Crişului Negru, traseul cărţii începând cu importante date istorice despre mica comunitate, cu 155 case şi 1000 locuitori. Lecturând volumul, aflăm că 34,8% dintre săteni au absolvit o facultate sau un liceu şi că 60% dintre locuitori reprezintă generaţia a III-a. În sat avem foarte mulţi ingineri, economişti, profesori, jurişti, medici. Mica comunitate are trei profesori universitari, doi aviatori, dar şi foarte mulţi fii plecaţi în străinătate care fac cinste satului. Autorul spune că satul are un viitor optimist prin nivelul pregătirii locuitorilor, precum şi prin hărnicia oamenilor.
Aurel Buşe, profund emoţionat, declară că scriind acest volum a trăit sentimentul de satisfacţie deplină, îndeplinindu-şi obligaţia morală, promisă şi asumată, faţă de satul natal, căruia îi doreşte să meargă pe calea progresului social până la cele mai înalte culmi ale civilizaţiei umane. Fiecare număr de casă este prezentat cu fiecare suflet care a pornit de aici în lume, pe lângă CV locuitorii având înserată şi câte o poză, spre bucuria generaţiilor viitoare, care vor lectura istoria locală.
În prefaţă, profesorul Dumitru Popiţan vorbeşte despre generozitatea cu care doctorul se apleacă asupra vieţii spirituale, generozitate oglindită şi în poemele dedicate localităţii: „Satul meu natal Câmpani/ Cu strămoşi daco-romani/ Este plin de bihoreni/ La poale de Apuseni”. Obiectivele satului, care luminează sufletele oamenilor – şcoala şi biserica – ocupă şi ele un spaţiu generos. Prin acest gest, doctorul Aurel Buşe redă consătenilor, în date statistice, istoria clipei trecutului, care de acum va fi păstrată pe raftul cu cărţile de onoare ale satului.
Comentarii
un gest nobil,din partea unui OM nobil! multa stima d-le doctor Buse
Adaugă comentariu nou