Atentie Apicultori-Verificati prin sondaj,daca nu cumva au inceput sa
De vreo cativa ani, profesionistii in meteorologie ne tot avertizeaza: Se schimba clima de pe Terra.La inceput ,practicienii din diferite domenii economice ale caror activitate e legata de evolutia factorilor meteorologici au fost tentati sa nu-i creada. Printre aceste multe milioane de “Toma Necredinciosi”-am fost-(si uneori mai sunt inca)-si eu.
Numai ca, fenomenul incalzirii globale ca principal sindrom al schimbarilor climatice, ne pune adesea in fata unor situatii paradoxale, situatii in care asa-numitele “barometre biologice”,respectiv semnele pe care le dau in mod normal de milenii comportamentul unor specii de vietuitoare din regnul vegetal ori aminal,nu mai functioneaza ori functioneaza pe de-a-ndoaselea.
Astfel in vara care-a trecut am asistat la o inmultire exploziva a viespilor si la o propolisare interioara cu mult peste normal a stupilor. Scriam atunci ca dupa aceste semne ar trebui sa urmeze o iarna timpurie si friguroasa. Asa stiam de la apicultorii batrani acum trecuti in eternitate si asa-mi confirmasera cei cu tamplele mai carunte decat ale mele si care mai sunt inca printre noi.Raman insa extrem de contrariat vazand ca adesea evolutia vremii se petrece exact pe dos.
Adica am avut o toamna lunga si calduroasa ,tendinta care pare a se mentine si-n momentul cand scriu aceste randuri.Dupa cateva zile mai reci si cu putina zapada-n perioada craciunului,de anul nou a revenit caldura cu ploi si inundatii.
In aceste conditii meteo am observat intr-una din zilele trecute,in orele cade ale amiezii ca albinele mele transporta in stupi mai multa apa fata de cat ar fi normal in aceasta perioada.Pentru ca temperatura din aer era la ora 13 in jur de 8 grade ,am deschis cativa stupi, ale caror matci se imperechiasera mai tarziu,prin luna august, si care avusesera inca mici insule cu puiet capacit in faguri,pe la inceputul lunii decembrie cand le impachetasem definitiv pentru iarna.Insemnasem ramele cu insule de puiet prin infigerea unei pioneze de culoare verde in speteaza superioara a ramei. Acum, temperatura fiind oarecum “la limita”, am cautat sa lucrez cat mai repede posibil, pentru a nu raci prea tare cuiburile albinelor.Rapid am indepartat cu scararul ramele si-am ridicat pentru cateva fractiuni de secunda numai ramele ce fusesera insemnate cu pioneze.Ma asteptam ca puietul capacit sa fi fost eclozat si sa gasesc acum celulele goale.
Spre surprinderea mea,nu tocmai placuta,am constatat ca intr-adevar acel puiet capacit eclozase in totalitate,dar in locul lui matcile depusesera din nou oua, si inca pe suprafete ceva mai mari,ajungand la una dintre colonii –(cu matca de Poieni-Iasi)-la o suprafata circulara ouata cu-n diametru de vreo 13-14 centimetri. Le-am relatat ulterior despre acest fenomen umor apicultori cu mai multa experienta decat mine, cum sunt dl. col.in rezerva,medic veterinar Oprea Miron, secretatul asociatiei noastre, ori prof. Stejerean Voicu, care mi-au confirmat c-au sesizat si ei in stupinele lor declansarea ouatului matcilor cu doua saptamani pana chiar la o luna –(In Sebis si Lesu)-mai devreme decat ar fi mormal.
Domnii ing. Baciu Horatiu si . Pintican Niculae,apicultori cu cateva decenii de experienta ,pe care i-am consultat mi-au spus-(fara sa stie unul de celalalt)-- ca mi-am imfofolit –(izolat termic)--prea tare stupii la impachetarea pt, iarna-(polistiren 10 cm dupa ambele diafragme+paturi de lana+polistiren deasupra peste rame)--, fapt peste care s-a suprapus sfaritul de noiembrie si primele 20 de zile din decembrie mult mai calduroase decat in mod normal, care au declansat aparitia amentilor la arin si deci un oarecare aport de polen proaspat. Rezultatul cumularii tuturor acestor factori favorizanti a fost declansarea inainte de vreme a ouatului matcilor. Patania stuparului care din prea multa dragoste fata de albinele lui le artificializeaza prea mult mediul de viata,-- asa m-a dojenit bunul meu prieten badea Oltean Iacob din Sebis. Cine –o fi facut ca si mine ca si mine o fi patit.
Iata de ce , cu respect,le sugerez tuturor apicultorilor din judet sa fie atenti daca nu cumva si-n stupinele lor s-o fi declansat atat de devreme ouatul matcilor.Semnele dupa care se poate observa asta , fara deschiderea stupilor sunt: 1) in zilele si orele ceva mai calde se observa in stupina albine asa-numite sacagite, care,riscandu-si viata, cauta si transporta apa in stupi inca de pe la + 6-7 grade Celsius mai ales in zilele insorite. 2)In caz de racire a vremii pot sa apara la urdinis resturi de puiet –(pupe si uneori larve)-devorate de albine din cauza setei. 3) Asezati la cativa dintre stupii cu cele mai tinere matci,niste bucati de sticla de marimea unei carti postale,oblic in fata urdinisului,eventual fixate cu o pioneza de scandura de zbor si cu una de peretele stupului. Daca a doua zi dimineata sticla respectiva este puternic aburita-(semn ca-n interiorul ghemului e o temperatura de cca. 35 de grade )-aveti toate motivele sa banuiti ca matcile au declansat ouatul.
Dovada sigura a declansarii ouatului n-o putem insa avea decat daca intr-o zi in care temperatura depaseste 8 grade Celsius, deschidem prin sondaj cativa dintre stupii cu cele mai tinere matci, si lucrand cu maxima atentie-(pericol de cadere ori strivire a matcii)-dar cat mai repede posibil,ridicam rama cu fagurele de culoarea cea mai inchisa din mijlocul cuibului si gasim oua,larve ori puiet capacit in celule.
Ce-i de facut intr-o atare situatie?Puneti rapid rama la loc,refaceti cuibul si impachetajul,dand o atentie sporita izolarii termice, si daca stiti ca stupii n-au suficiente rezerve de hrana-(cel putin 12-15 Kg,functie si de marimea ghemului)-ajutati rapid coloniile cu turte de serbet ori zahar candi preparat cu protofil si –(sau)-cu ceaiuri medicinale. Aceasta intrucat dupa declansarea ouatului consumul de hrana creste de la o medie de 600-700 de grame / colonie mijlocie / luna, la 1-1,2 sau chiar 1,5 kg / colonie pe luna, ,functie in special de prolificitatea matcii.Nu va grabiti insa sa adaugati polen ori substituenti proteici in serbet ori zaharul candi, pentru a nu accentua si mai mult tendinta de-a oua a matcii. Lasati turtele cu proteina pentru dupa 15 februarie.
Cu speranta ca noul an 2010 va aduce in casele tuturor belsug si prosperitate iar in stupine multa miere si roi doar atati cati trebuie, asigur toti apicultorii de cea mai distinsa consideratie din partea conducerii filialei judetene Bistrita Nasaud a A.C,A.din Romania.
Inginer Zootehnist si Licentiat in Drept
Andron Traian Ioan.-Presedintele Filialei Judetene a A.C.A.
Comentarii
acest fenomen sa intimplat si la mine leam inpachetat prea tare si destul de repede dar ... sa speram intrun an bun
Buna ziua! foarte interesant este ceea ce am citit pe aici. însă, un apicultor începător ca şi mine, care a început cu multe familii (35), deşi înţelege ideea, ideile în genere, are probleme în a realiza pas cu pas cele ce dvs. recomandaţi. De abia din acest articol, am înţeles, spre exemplu, chestiunea cu bucata de sticlă, cum se poziţionează mai exact.
Adaugă comentariu nou