Cu drumarii, despre drumurile judeţene
M-am aflat, zilele trecute, în preajma unor importanţi factori de decizie din domeniul drumurilor de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. După ce aceştia au verificat, la faţa locului, calitatea lucrărilor într-un segment de drum din zona Figa, au făcut recepţia finală la intersecţia cu DN 17, am putut sta de vorbă cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, cu directorul Dorin Popescu, cu ing. Rodica Botiş- expert în domeniu şi cu Gabriel Pop – şef Serviciu Drumuri Judeţene de la Consiliul Judeţean, despre ce altceva, decât despre starea drumurilor judeţene. La acest capitol putem spune, de la început, că Bistriţa-Năsăud se situează pe un loc fruntaş pe ţară şi acest fapt se datorează accesării de fonduri financiare, de implementarea unor proiecte îndrăzneţe, de un management corespunzător şi de existenţa unor constructori serioşi pentru care respectarea cuvântului este un fel de a fi.
Am ajuns pe drumul Unirii. Un vis devenit realitate, Bistriţa-Năsăud se leagă cu o cale rutieră de excepţie de Maramureş, prin Târlişua. Zona aceasta este una dintre cele mai pitoreşti, iar localnicii pot ajunge mai uşor spre Ţara Lăpuşului. Câţi din zonă au avut încredere că se poate face această legătură, fiindcă, până mai ieri, cetăţenii ocoleau prin Dej. Acum, cei aproape 12 km îi parcurgi fără probleme printr-o zonă turistică care, de acum, îşi poate deschide larg porţile pentru vizitatorii de oriunde. Este meritul Consiliului Judeţean care, prin preşedintele Emil Radu Moldovan, a făcut ca Bistriţa-Năsăud şi Maramureşul să fie legate printr-un drum devenit acum istorie. Valoarea investiţiei, cum spunea la momentul inaugurării şeful executivului judeţean, s-a ridicat la 39 milioane lei. De fapt, cei 40 km de drum judeţean de la Uriu până în Maramureş – investiţie de 10,5 milioane euro, străbate o zonă de o mare frumuseţe, de un pitoresc aparte, prin sate ce-şi păstrează încă tradiţiile seculare.
În altă parte a judeţului, aflăm de la interlocutorii noştri - Josenii Bârgăului, peste Strâmba – Ilva Mică şi în continuare către Poiana Ilvei şi Măgura Ilvei -, un drum care a devenit realitate şi a scurtat semnificativ distanţele, repunând în valoare un ţinut şi un areal de o frumuseţe cu totul aparte. Mai adăugăm şi un alt drum judeţean, o veche dorinţă a locuitorilor de acolo, şi ne referim la Matei – Strugureni, 7 km, peste dealul care odinioară, la ceas de toamnă, mirosea a struguri în pârgă, acum se parcurge fără dificultate. Tot în zona de Câmpie amintim Visuia – Silivaş, 7,2 km, sau Archiud – Sânmihai – 10,2 km. În zona de munte, Colibiţa – Bistriţa Bârgăului – Prundu Bârgăului, o promisiune pe care şi-a luat-o Emil Radu Moldovan şi care a fost respectată, fiind un proiect derulat de Consiliul Judeţean, proiect împărţit în cinci loturi. O zonă turistică accesibilă acum în tot timpul anului.
Mai sunt încă drumuri judeţene aflate în diferite stadii de pregătire pentru modernizare. Să amintim drumul Nuşeni – Corvineşti, vreo 7 km, porţiune care aşteaptă modernizarea finală. Se trece pe la Podul Ciorbii, la poalele dealului unde în urmă cu vreo zece secole era o puternică cetate medievală, apoi, de o parte şi de alta, apar satele Bidiu şi Enciu, localităţi îmbătrânite unde, însă, pulsează o viaţă agricolă intensă, mai cu seamă prin viile ce produc un vin la mare căutare. Se spune că cei de aici, în urmă cu câteva decenii, ajungeau cu Feteasca sau cu Pinot Noir şi prin Bucureşti. Cei 4 km de drum de la Monor până la limita cu judeţul Mureş, de asemenea, va fi asfaltat, aşa cum un alt proiect va fi implementat. Este vorba de drumul judeţean Chiraleş – Feleac – Nuşeni, acest tronson de vreo 7 km va fi asfaltat, panoul publicitar amplasat deja ne vorbeşte despre acest lucru.
Ar fi încă multe exemple de dat despre starea drumurilor din Bistriţa-Năsăud.
Ca o concluzie, prin judeţul nostru se poate circula pe drumuri asfaltate sau în curs de modernizare, ca o cerinţă a nevoilor cetăţenilor din această parte a ţării.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou