Franz Karl Franchy, preşedinte al Societăţii Scriitorilor din Austria, un bistriţean de elită
Biblioteca Judeţeană a fost gazda unei evocări a scriitorului de origine germană Franz Karl Franchy, născut la Bistriţa. În deschidere scriitorul Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene, a vorbit despre importanţa multiculturalismului la Bistriţa şi despre programul instituţiei de a readuce în actualitate opera scriitorilor de origine germană şi maghiară.
Thomas Hartig, preşedintele executiv al Forumului German Bistriţa, a vorbit şi el despre personalitatea marcantă a autorului, dar şi a familiei din care provine. Preotul paroh evanghelic Johann Dieter Krauss a vorbit despre Turnul Bisericii Evanghelice, prezent în romanele scriitorului, declarându-se mândru că cel mai înalt turn din Transilvania a fost înălţat, după incendiu cu încă 1,3 metri, astfel încât acum are 76,3 metri. Legenda spune că au sosit cei din Mediaş pentru a măsura turnul să construiască şi ei un edificiu pe măsură, însă când nu au fost atenţi, bistriţenii le-au tăiat câţiva metri din funia cu care au măsurat, astfel încât turnul a fost mai mic. Despre Franz Karl Franchy, un scriitor de primul raft în Austria, preşedinte al Societăţii Scriitorilor din Austria, scriitorul Victor Ştir ne spune că s-a născut la 1896 în Bistriţa, apoi cursul vieţii a fost gimnaziul - la Cluj, studii de germanistică, latină şi filosofie la Cluj şi Debreţin, stabilit înainte de 1945 în Austria, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, în 1972. Prin dorinţa lui Franchy, urna cu cenuşă i-a fost depusă în 1992 în cimitirul catolic din Bistriţa. Actriţa Emőke Boldizsár, de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, a citit un fragment din romanul „Maurul şi turnul său”. Organizatoarele evenimentului au fost Katalin Plesch şi bibliotecara Gabriela Molnar. Poate că, în viitorul apropiat, se va gândi editarea autorului bistriţean şi în limba română.
Citiţi şi:
- Scriitorul Franz Karl Franchy trebuie tradus în româneşte
- Paznicul Turnului Bisericii Evaghelice comemorat printr-un concert de muzică medievală la 40 de metri înălțime
- Bistriţenii, aşteptaţi la întâlnirea cu paznicul Turnului
- 70 de ani de la exodul sasilor din Transilvania în Germania şi Austria
- (Video) De azi, cel care a ridicat clădirea Gimnaziului Evanghelic, ne priveşte din curtea renumitei şcoli. Georg Fischer se alătură lui Liviu Rebreanu, printr-un monument aparte. Ministrul Doina Pană, alături de oficialităţi, la eveniment
Adaugă comentariu nou