Gură de oxigen pentru HORECA, la Năsăud: impozite mai mici cu 30% pentru clădirile cu această destinaţie, pe perioada stării de urgenţă şi/sau alertă

Consiliul Local Năsăud a aprobat, în luna decembrie, reducerea cu 30% a impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitate economică de tip HORECA, în anul 2020, pentru perioada în care s-a instituit starea de urgență și/sau alerta, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-COV-2. Iniţiativa i-a aparţinut primarului Dorin Vlaşin şi a fost aprobată de consilierii năsăudeni. Foarte probabil, dacă unităţile HORECA vor fi închise, o astfel de decizie va fi luată şi pentru anul în curs.

Pentru a beneficia de prevederile prezentei hotărâri, proprietarii clădirilor aveau obligația, ca, până la data de 21 decembrie 2020, inclusiv, să depună la Biroul Impozite și taxe din cadrul Primăriei orașului Năsăud, în a cărui rază teritorială de competență se află clădirea, o cerere de acordare a reducerii, însoțită de o declarație pe proprie răspundere. Proprietarii care dețin clădiri nerezidențiale, utilizate pentru activitatea economică proprie de tip HORECA, în declarația pe propria răspundere, vor menționa, fie întreruperea totală, fie întreruperea parțială a activității economice.

Actul normativ prevede că proprietarii care și-au întrerupt parțial activitatea, anexează la cerere o copie a certificatului pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

În cazul proprietarilor care dețin clădiri nerezidențiale, date în folosință, pentru desfășurarea unor activități economice de tip HORECA, către alte persoane fizice și juridice, pe perioada în care s-a instituit starea de urgență/alertă, din declarația pe propria răspundere, trebuie să reiasă că, se găsesc concomitent, în următoarele situații: au renunțat cu cel puțin 50% din dreptul de a încasa contravaloarea chiriei; cel puțin 50% din suprafețele deținute și afectate de activitatea economică, nu au fost utilizate, ca urmare a faptului că titularii dreptului de folosință a clădirilor respective au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total/parțial activitatea economică;  declarația pe propria răspundere ale utilizatorilor cu privire la întreruperea totală sau parțială a activității economice de tip HORECA.

În cazul în care persoanele fizice și juridice au plătit impozitul anual pe clădiri datorat pentru anul 2020, până la data de 30.09.2020, acestea au putut solicita restituirea diferenței de impozit în termenul dreptului de prescripție prevăzut de Codul de procedură fiscală.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5