MEDITAȚIE LA DUMINICA A 13-A DUPĂ RUSALII

(Ev.21,33-44-pilda despre vierii necredincioși) Pe Hristos îl poți nega ,te poți lupta sau lepăda de El ,dar nu poți să-L eviți,ne-o spune evanghelia de azi
Textul evangheliei:,, Era un om oarecare stăpân al casei sale, care a sădit vie. A împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit un turn şi a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe. Când a sosit timpul roadelor, a trimis pe slugile sale la lucrători, ca să-i ia roadele. . Dar lucrătorii, punând mâna pe slugi, pe una au bătut-o, pe alta au omorât-o, iar pe alta au ucis-o cu pietre. . Din nou a trimis alte slugi, mai multe decât cele dintâi, şi au făcut cu ele tot aşa. La urmă, a trimis la ei pe fiul său zicând: Se vor ruşina de fiul meu. Iar lucrătorii viei, văzând pe fiul, au zis între ei: Acesta este moştenitorul; veniţi să-l omorâm şi să avem noi moştenirea lui. Şi, punând mâna pe el, l-au scos afară din vie şi l-au ucis. Deci, când va veni stăpânul viei, ce va face acelor lucrători? I-au răspuns: Pe aceşti răi, cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători, care vor da roadele la timpul lor. Zis-a lor Iisus: Au n-aţi citit niciodată în Scripturi: „Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului. De la Domnul a fost aceasta şi este lucru minunat în ochii noştri”? De aceea vă spun că împărăţia lui Dumnezeu se va lua de la voi şi se va da neamului care va face roadele ei. Cine va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma, iar pe cine va cădea îl va strivi”.
Înțelesul direct sau propriu al parabolei-Întâmplarea cu lucrătorii necredincioși față de stăpânul lor,care le-a dat în seamă să lucreze via ar putea fi adevărată.De ce ?-pentru că nu sunt prea rare împrejurările în care unii dintre oameni se arată nerecunoscători și răi unii față de alții,abuzând de încrederea ce li se dă.De aceea în asemănarea aceasta cu lucrătorii cei răi Mântuitorul atrage atenția celor ce Îl ascultă că unii dintre ei se poartă astfel.Și cu acest chip îi rușinează pe cei ce se știau că s-ar putea face vinovați de un astfel de păcat,iar pe ceilalți cinstiți și de ispravă îi îndeamnă să se păzească de iei. Firește că noi ne întrebăm?-dar după ce a sădit-o ,de ce a încedințat-o lucrătorilor?-Încredințare viei în seama lucrătorilor ,era deasemenea ceva firesc.Proprietarul cu pământ mai mult,îl da altora să-l cultive-așa cum e obiceiul să se arendeze și în vremea noastră.La timpul recoltei el își lua partea de roade,cu care se înțelesese,iar lucrătorii la rândul lor partea convenită de cu el ,de la început.Pe cei din parabolă Mântuitorul îi arată atât de răi ,încât,fără să-și mai respecte angajamentele luate,voiau să pună mâna și pe partea cuvenită stăpânului viei,alungând și lovind cu pietre pe cei trimiși. Înțelesul simbolic sau figurat-pentru că Mântuitorul voia să-i și învețe,dar să-i și mustre pe evrei pentru purtarea lor nesocotită față de Dumnezeu,care-i alesese pentru a aduce prin ei ,mântuirea neamului omenesc căzut prin greșala primilor oameni.
Care sunt personajele acestei evanghelii și ce închipiuie fiecare:Omul gospodar care a făcut via îl închipuie pe Dumnezeu,care a făcut lumea(Doamne,Doamne ,caută din cer și vezi și cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta Ta și o desăvârșește pe ea)Gardul cu care este împrejmuită via înseamnă legea pe care a dat-o Dumnezeu lumii pentru a fi ferită printr-însa de relele din afară.Teascul reprezintă altarul pentru jertfă,iar Turnul de pază ,locașul sfințit la care mergând omul și păzind legea Domnului putea să fie în siguranță.Lucrătorii în seama cărora a dat via să o lucreze închipuiesc poporul evreu pe care-l alesese Dumnezeu pentru mântuirea lumii.Dar evreii au uitat de învoiala făcută.Pentru că fiind nerecunoscători și răi ,ei și-au văzut numai de interesele să-i cerceteze și să-i întoarcă pe evrei de la rătăcirile și răutățile lor,în care căzuseră.Evreii n-au voit să-i asculte,și i-au persecutat și alungat.Ca și stăpânul din parabolă,care a trimis și a doua oră servitorii,Dumnezeu a ridicat totuși din nou profeți,judecători-dar nici de aceștia n-au ascultat.În sfârșit,trimite pe însuși Fiul Său Iisus Hristos,dar și pe El, evreii,fără să se rușineze,ca și lucrătorii aceia,l-au scos afară din cetate și l-au răstignit.Ca urmare ,Dumnezeu i-a pierdut pe cei răi cu rău.Căci pe evreii nevrednici i-a dat pe mâna popoarelor străine,care i-au robit și împrăștiat pe toată fața pământului.Lucrarea viei adică mântuirea lumii,sau împărăția cerurilor,le-o ia și o dă în seama celorlalte neamuri mai vrednice.Piatra nesocotită de ziditori,despre care se vorbește la sfârșitul parabolei,reprezintă pe Mântuitorul.Ca și piatra din capul unghiului care face legătura între pereți clădirii,așa și Mântuitorul leagă și întărește cu învățătura Sa legea cea veche cu cea nouă.
Asupra sensului general al parabolei vedem cum însuși Mântuitorul dă la sfârșit tâlcuirea trebuitoare în cuvintele:,,de aceea împărăția cerurilor se v-a lua de la voi(de la evrei)și se v-a da neamului care v-a face roadele ei”,adică creștinilor de mai târziu,care însă trebuie să se păzească pentru a nu cădea în greșala evreilor,nesocotind legea evanghelică și poruncile Bisericii.Dacă ar fi să ne oprim la cel puțin trei învățături care s-ar desprinde din această pildă cred că acestea ar fi:
1)-Dumnezeu este îndelung răbdător așteptând ca poporul să aducă roadele cuvenite-iar Dumnezeu crează toate condițiile pentru ca Biserica să fie roditoare,iar roada Duhului este:,,dragostea,bucuria,îndelunga răbdare,bunătatea ,facerea de bine,credincioșia,blândețea,înfrânarea poftelor”
2)-Toți cei care au risipit harul lui Dumnezeu vor fi pedepsiți-Mântuitorul precizează că,Stăpânul fiind săditorul viei,arendașilor nu li s-a cerut decât să o păzească și să predea partea de rod cuvenită proprietarului ei.
3)-Dumnezeu v-a ridica întotdeauna noi lucrători,care vor aduce roadele cuvenite.Ca și o concluzie a celor spuse mai sus ,dar și o constatare din viața noastră dar și a întregii lumi ar fi că: nu putem evita întâlnirea cu Hristos.Pe Hristos îl poți nega,te poți lupta sau lepăda de El-dar nu poți să-L eviți-Dumnezeu are încredere în noi,să fim atenți ce am făcut cu tot ce ne-a dăruit ,pentru că ne întreabă:ce fel de lucrători sunteți,unde vă sunt roadele?Amin!
pr.Vasile Beni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5