Care sunt cauzele infertilității și ce soluții există pentru femeile care nu pot avea copii

Unul din șase cupluri este afectat de infertilitate, iar de cele mai multe ori femeile sunt cele mai au o problemă de sănătate care nu le permite să devină mame. Infertilitatea se manifestă prin incapacitatea de a obține sau duce la bun sfârșit o sarcină în mod natural. Încercările eșuate de a concepe un copil sau avorturile spontane ridică semne de întrebare. În aceste cazuri, cuplul trebuie să se prezinte la medic pentru investigații. Iată care sunt cauzele infertilității la femei și ce soluții există.

 

Cum recunoști infertilitatea?

Dacă nu reușești să rămâi însărcinată într-o lună, asta nu înseamnă că ești infertilă. Puține persoane reușesc să conceapă într-un timp atât de scurt. În cazul celor mai multe cupluri, rezultatul dorit apare între 6 luni și 1 an, timp în care au loc cel puțin 2 rapoarte sexuale neprotejate pe săptămână.

 

În ceea ce privește avortul spontan, acesta poate fi provocat de o mulțime de tulburări. Dacă ai avut un avort spontan, nu înseamnă că nu poți avea copii. Însă riscul de a mai avea un avort crește cu aproximativ 20%. De aceea, dacă ai avut această problemă, trebuie să ceri ajutorul unui medic.

Cauzele infertilității la femei

Probleme de ovulație

În unele cazuri, apar dereglări hormonale, iar ovulația poate să nu se producă. În mod normal, timpul acestui proces, un ovul este eliberat de către ovar și, dacă intră în contact cu un spermatozoid, apare sarcina. Dacă nu, atunci va fi eliminat prin menstruație.

 

Unele afecțiuni pot bloca însă ovulația:

  • Hipo/hipertiroidia

  • Sindromul ovarelor polichistice

  • Insuficiența ovariană prematură – menopauza prematură (care apare înainte de 40 de ani)

  • Hipersecreția de prolactină (hormon implicat în producerea laptelui matern, dar și în ovulație)

  • Obezitatea 

  • Amenoree funcțională hipotalamică – atât stresul, cât și efortul fizic pot bloca ovulația. De asemenea, anorexia și alimentația dezechilibrată pot provoca lipsa ovulației, deoarece organismul nu primește toți nutrienții necesari pentru a funcționa corect.

Fibromul uterin 

Fibromul uterin este o tumoră benignă dezvoltată la nivelul uterului, care crește constant în lipsa tratamentului. În funcție de locul în care a apărut și de mărimea sa, fibromul poate bloca trecerea spermatozoizilor către ovul, poate împiedica eliberarea ovulului fertil sau poate afecta implantarea ovulului fecundat.

Endometrioza

Endometrioza se manifestă prin extinderea endometrului (mucoasa care căptușește uterul la interior) către celelalte organe (ovare, vezică urinară, intestine). Afecțiunea provoacă leziuni și poate bloca trompele uterine.

Vârsta înaintată

După ce o femeie a trecut de 35 de ani, fertilitatea ei începe să scadă. Odată cu înaintarea în vârstă, rezerva ovariană se diminuează. Ovulele eliberate vor fi mai puține și de calitate slabă, ceea ce poate cauza avort spontan sau anomalii congenitale.

Afecțiuni ale trompelor uterine

Trompele uterine fac legătura între uter și ovare. Dacă există blocaje sau leziuni la nivelul acestora, este posibil ca ovulul să nu poată ajunge în uter. Leziunile de la nivelul trompelor uterine pot fi cauzate de intervenții chirurgicale anterioare sau de anumite afecțiuni:

  • Endometrioza

  • Boli cu transmitere sexuală (Chlamydia, Gonoreea)

  • Boala inflamatorie pelvină.

Tratamentul infertilității

Pentru rezolvarea problemelor de ovulație, există tratamente hormonale și suplimente care stimulează fertilitatea. De asemenea, există și teste de ovulație, care indică momentul perfect pentru un raport sexual în vederea conceperii unui copil.

 

În funcție de boala care provoacă infertilitate, există mai multe metode de tratament, care vizează cauza problemei. Spre exemplu, endometrioza se poate trata prin medicație sau intervenții chirurgicale. Trompele uterine blocate pot deveni din nou funcționale tot prin intervenții chirurgicale. 

 

Fibromul uterin se poate trata eficient prin embolizare. Embolizarea fibromului uterin este o procedură minim-invazivă, eficientă și care este urmată de o recuperare mai rapidă ca în cazul unei operații. Medicul introduce tuburi subțiri prin vasele de sânge, până la nivelul arterelor uterine, unde injectează microparticule care blochează circulația sangvină, ceea ce va duce la micșorarea progresivă a fibroamelor.

 

În cazul persoanelor obeze sau anorexice, dieta stabilită de un nutriționist poate rezolva problemele de greutate și pe cele de ovulație.

 

Dacă pacienta nu a putut rămâne însărcinată deși s-au folosit toate metodele posibile pentru stimularea fertilității, atunci singurele soluții sunt inseminarea artificială și fertilizarea în vitro. Aceste metode ar trebui folosite cât mai rapid în cazul femeilor cu rezerve de ovule scăzute sau în cazul celor care încearcă de mai mult de 3 ani să conceapă un copil.

 

Prin urmare, infertilitatea poate fi provocată de o mulțime de factori. Este esențial să mergi la medic cât mai repede, pentru că identificarea și tratarea problemelor care au dus la infertilitate pot să dureze mult timp, iar pe măsură ce înaintezi în vârstă șansele de-a putea rămâne însărcinată scad.

 

Comentarii

28/11/19 14:03

Chiar foarte util, merci!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5