Pr.Vasile Beni: Nu trebuie să aşteptăm schimbarea duşmanului

O Evanghelie a sfaturilor

Textul Evangheliei la Duminica a 19-a după Rusalii: „ Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea; Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv”(Luca 6,31-36).
              
Dragii noştri credincioşi!

Textul Evangheliei de astăzi este un fragment din predica de pe munte pe care am putea-o numi „Evanghelia sfaturilor” fiindcă Iisus dă celor dispuşi să-L asculte nişte sfaturi nemaiauzite până la El, în nicio altă religie a lumii.

Tema Evangheliei din această duminică vrea să ne descrie „relaţia creştinului cu duşmanul”. Dumnezeu ne cere să fim în relaţii bune până şi cu duşmanii noştri. Viaţa lui Iisus a fost o istorie de iubire care nu se termină niciodată. De la naştere şi până la moartea şi învierea Sa, El nu a vorbit decât despre iertare, pace, despre dreptate, iubire şi despre milostivire. În cele ce urmează să ne oprim la câteva scurte învăţături:

    1.Ce înţelegem prin cuvântul duşman. O fiinţă, o persoană, care are o atitudine ostilă, rău voitoare faţă de cineva sau ceva.Trist este că ne pot deveni foarte uşor duşmani cei care nu ne agrează felul de a vorbi, de lucra, de a ne ruga. Sau chiar pot deveni duşmani cei care nu sunt de acord cu opţiunile politice, cu cine votez. Dar pot deveni duşmani şi cei cu care concurez pe linie profesională. Şi atunci ne întrebăm? De ce trebuie să îmi iubesc duşmanul? Pentru ca să fiu un copil al Tatălui Ceresc. Cum să iubim pe vrăjmaşii noştri, pe cei care ne fac rău, pe cei care aruncă asupra noastră calomnii, pe cei care pândesc paşii noştri, ca să ne facă rău. Iubeşte-l de dragul Meu, spune Iisus. Iubeşte-l chiar „cum v-am iubit Eu”.

        2. Care ar fi motivele pentru care eu, ca şi creştin, trebuie să-l iubesc pe cel care îmi vrea sau îmi face răul.Trei ar fi motivele majore pentru care trebuie să ne iubim duşmanii: în primul rând pentru că ei au nevoie de iubire; şi în al doilea rând pentru că doar iubirea are forţa necesară pentru a transforma un duşman într-un prieten. Dar mai există şi un al treilea motiv, evident. Răspunzând la ură cu ură, nu faci decât să multiplici ura.

       3. Cum este posibil să îţi iubeşti duşmanul. „Faceţi bine celor ce vă urăsc”, spune Iisus. Iar Sfântul Apostol Pavel spune: „Dacă vrăjmaşul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete, dă-i să bea [...] biruieşte răul cu binele” (Romani 12,20-21). Fă binele pentru duşmanul tău şi vei fi surprins să descoperi cât de uşor este să îl iubeşti. Pe el îl va ajuta să îşi scoată răutatea din inimă. Dar a birui răul cu binele înseamnă că noi trebuie să facem primul pas; noi trebuie să începem, făcând ceva. Iisus ne învaţă: „Rugaţi-vă pentru cei care vă vatămă”. Este cel mai mare privilegiu pe care îl pot primi de la tine – să fie amintiţi atunci când eşti faţă în faţă cu Dumnezeu. Nicio persoană nu se poate ruga pentru cineva şi să o urască în acelaşi timp.

           Să nu uităm că Dumnezeu este iubire iar cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu. Evanghelistul Ioan adaugă următoarea învăţătură, pe aceeaşi temă a iubirii: „Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăşte, mincinos este! Pentru că, cel care nu-l iubeşte pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească. Şi această poruncă o avem de la El: cine iubeşte pe Dumnezeu să iubească şi pe fratele său” (1 Ioan 4, 20-21).

         Prin urmare nu trebuie să aşteptăm schimbarea duşmanului ca doar apoi, să îl iubim. Mai întâi trebuie să îl iubim, dacă dorim să se schimbe. Amin!                                      

 Pr.Vasile Beni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5