Preşedintele Radu Moldovan: Părinţii dau vina pe profesori, profesorii pe părinţi. E degringoladă, învăţământul e la doi metri sub pământ!

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a înmânat un set de propuneri către parlamentarii judeţului şi Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor, cu ocazia dezbaterii Legii învăţământului preuniversitar, de la Bistriţa. Acesta a lăudat iniţiativa parlamentarilor social-democraţi de la consulta pe toţi cei implicaţi în sistemul educaţional pe tema noului proiect, pentru a putea face corecturi, solicitând ca aceste dezbateri să ni fie doar formale.

„Aş vrea, fără a folosi cuvinte mari, să vă felicit pentru că aţi blocat un dezastru şi, cu toate riscurile pe care le-a impus o astfel de discuţie, aţi ales calea de a ajunge în iarbă, în teren,  la firul ierbii, de discuta cu cei care vor fi afectaţi, într-o fel sau altul, de această lege capitală, vitală şi că vă veţi întoarce, după acest tur de forţă prin toată România, înapoi la Parlament, sunt convins, cu mult mai edificaţi”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

Potrivit acestuia, timp de 30 de ani, lucrurile s-au dus într-o direcţie complet greşită, iar efectele se văd şi în educaţie.  „Nu cred că ştie mai bine nimeni decât educatoarea, învăţătorul, profesorul, dirigintele, directorul, inspectorul care toată ziua se ocupă cu asta. Sigur, poate şi ei, fiecare – aşa e naţia umană – să tragă pe foc la oala lui, sindicatele vor vrea drepturile lor, dirigintele ale lui, profesorul de fizică orele lui, cel de matematică, la ale lui. Nu ştiu. Rugămintea mea, ca un om care e observator, este să vă aplecaţi la modul foarte serios, pentru că, dacă şi de data asta vom da greş, lucrurile vor fi foarte foarte-foarte triste în viitorul apropiat”, a adăugat preşedintele Moldovan.

Preşedintele CJ  a menţionat că măcar în ceasul al 20-lea ar trebui să înţelegem că „învăţământul e la doi metri sub pământ”. „Dacă totuşi vrem să avem un viitor – şi nu spun doi metri sub pământ legat de calitatea dascălilor, ci legat de această degringoladă care este în învăţământ, că nu mai există nicio predictibilitate – trebuie să facem ceva. (…) Am văzut declaraţia unui profesor care avea profundă dreptate, sigur, legată de această perioadă de dezbatere a Legilor Educaţiei – se adresa conducătorilor noştri, statului, Parlamentului, spunându-le cu tristeţe în glas că tot ce a făcut statul până acum a avut, ca una dintre direcţii, scoaterea autorităţii dascălului din şcoală şi a şcolii, ca să fie o degringoladă totală.

 Sunt mulţi oameni tineri aici, dar văd câţiva oameni şi de generaţia mea, haideţi să ne aducem aminte de acea perioadă de şcoală – veţi spune imediat că sunt pesedist, că sunt comunist – dar haideţi să luăm ce e bun din acea perioadă pentru că este impardonabil ca un dascăl să nu mai aibă niciun fel de autoritate la clasă, aducând în discuţii tot felul de tâmpenii şi cretinisme preluate de pe nu ştiu unde.

 Haideţi să ne uităm la ţara noastră, la România, şi să vedem dacă vrem să facem ceva cu ea. Tot spunem că cine n-are şcoală, n-are viitor, cine nu susţine învăţământul nu are nicio predictibilitate, dar am rămas doar la declaraţii şi este impardonabil ca un dascăl să nu aibă niciun fel de autoritate în faţa elevilor”, a mai spus Radu Moldovan.

Acesta a dat ca exemplu situaţia când un profesor nu îşi poate susţine cursurile din cauza unui elev, iar „dascălul  trebuie să stea  cuminţel acolo, să nu deranjeze, că pe urmă vine părintele şi-i face plângere sau nu ştiu ce se mai întâmplă”. „Am ajuns în situaţia în care părinţii spun că nu educă dascălii copiii, dascălii spun că e foarte greu să-i educe dacă la 7 ani vin aşa cum vin, sau la 6 mai nou, şi dăm de la unii la alţii, şi spun asta cu foarte mare regret, nu se mai rezolvă lucrurile nici în prima etapă, nici în a doua etapă şi atunci ne mirăm că avem o societate aşa cum o avem, că poate, pe bună dreptate de cele mai multe ori, oamenii sunt profund nemulţumiţi de serviciile publice, de instituţiile publice, de funcţionari, de politicieni, de profesori sau de cine vreţi. Păi, e din ce în ce mai complicat să găseşti oameni de calitate astăzi în România”, a concluzionat acesta.

 

 

 

Comentarii

30/03/23 14:24
Neomarxism

Ce am învățat în comunism?
Nu fumam țigară și nici drog,
Eram fascinat de darwinism,
Mă visam cu Phoenix, inorog.
Amin, școlilor care v-ați dus!
Amin, să nu se nască gâlcevi,
Politrucii pricepuți le-au spus
La dascăli s-asculte de elevi,
La elevi - s-asculte de părinți,
La părinți să asculte de popi.
Școală - colonie pentru sfinți,
Cu dealeri numiți de interlopi.

30/03/23 16:35
un cetatean

Si in acesti 30 de ani, voi cati ani ati fost la guvernare? Asa, ca sa nu mai vorbiti degeaba.......

30/03/23 17:31
Marius Nicolae Pop

Treaba este simpla :Redati autoritate dascalilor ,transmiteti parintilor sa-si educe si sa-si supravegheze indeaproape copiii, fiecare scoala sa-si poata angaja profesorii pe care -i doreste in functie de competentele profesionale,platiti cum trebuie dascalii, examenele sa fie severe si astfel vom avea un invatamant normal si competitiv !

31/03/23 15:36
just

-Reveniți la catalogul cu note și absențe,la corigențe și repetenții,la alocații date numai celor ce frecventează zi de zi școala,la școli speciale-un elev special toacă cel puțin 25% din timpul orei(îmi cer scuze dar asta este) la note la purtare iar părinților ce cred că fac bine punându-lecopiilor la dispoziție tablete,jocuri,tic-tocuri -le spun copii vă vor deveni roboței idioți,nereușiți! Supere-se ue,europeniștii,bologniștii,finlandiștii etc. Poate încă nu-i prea târziu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5