Veşti bune şi mai puţin bune de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei
-
View the full image
Ioan Andreica
Veşti bune
Ioan Andreica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ceea ce priveşte judeţul nostru, veştile care vin din partea ministerului sunt bune şi mai puţin bune.
Partea bună, e că din toamnă, vor fi finanţate mai multe lucrări publice din judeţul nostru. Potrivit lui Andreica, până în toamnă va fi reabilitată în întregime, sala de sport din Târlişua, distrusă de viitură în 2006, dar va fi reabilitat termic şi Spitalul Judeţean. De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei va prelua şi lucrările de reabilitare a Sinagogii şi a bisericii din Domneşti.
,,Am reuşit să cuprindem refacerea sălii de sport din Târlişua, care va fi terminata în aceasta toamnă. De asemenea, prin fonduri nerambursabile, venite printr-un grant elveţian, vom reabilita termic, Spitalul Judeţean. Avem aprobări, în câteva zile vom avea şi demersurile oficiale semnate prin Ambasada Elveţiei şi în această toamnă vom începe reabilitarea termică a Spitalului Judeţean, în valoare totala de 1,5 milioane euro” a declarat Ioan Andreica.
Veştile proaste
Nici un ban pentru lucrările noi pe infrastructură
Judeţul Bistriţa-Năsăud a pierdut şansa finanţării unor proiecte de infrastructură din cauza ritmului greoi în care
s-au mişcat primăriile, din cauza procedurilor greoaie, şi cireaşa de pe tort, din cauza lipsei de proiecte. Mai grav: nici speranţe că vor atrage fonduri prea curând nu sunt. Intenţiile verbale importante nu au până acum nici măcar studii de fezabilitate. Principiul fondurilor structurale este „primul venit, primul servit”.
Secretarul de stat Ioan Andreica a spus că se impune o creştere a capacităţii de accesare a fondurilor structurale de către unităţile administrativ- teritoriale din judeţul nostru.
„Astfel, comunele Zagra, Măgura Ilvei, Matei, Budeşti şi Parva nu vor primi nici un ban pentru lucrările noi de alimentare cu apă şi canalizare. De asemenea, nu vor fi alocaţi bani pentru lucrările de modernizare a drumurilor din Măgura Ilvei, Jelna, Brăteni, Dumbrăviţa, Ţagu, Ilva Mică şi Leşu. Singura primărie care a decontat la timp la capitolul lucrări noi este primăria Dumitra”, a afirmat Andreica.
S-a ratat startul pentru obţinerea de fonduri de la Ministerul Dezvoltării
iserica Evanghelicã a ratat starul pentru obþinerea celor peste 5 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale ºi Locuinþei. Motivul, documentaþia prost întocmitã, mai exact documentele de finanþare.
„Aºteptãm sã vinã primãria cu proiectul, sã emitem o hotãrâre de guvern ºi sã alocãm bani. Va fi depus proiectul, de abia în partea a II-a. Consultantul care a întocmit documentaþia de finanþare nu a ºtiut sã întocmeascã studiul de fezabilitate, ies criterii negative (…) concluzia, nu au primit finanþarea, aºa cum am promis. Sfatul meu e sã-ºi angajeze un alt consultant, ºi sã-ºi depunã din nou documentaþia. Nu ne putem juca cu fonduri europene”, a precizat secretarul de stat Ioan Andreica.
Proiectul de reabilitare a monumentului istoric, ce dateazã din secolul al XIV-lea, a fost elaborat de Parohia Evanghelica în parteneriat cu Consiliul Local al municipiului Bistriþa, ºi a fost depus, pentru obþinerea unei finanþãri nerambursabile, în cadrul Axei prioritare 5 din POR - Dezvoltarea durabila ºi promovarea turismului, domeniul major de intervenþie 5.1 - Restaurarea ºi valorificarea durabilã a patrimoniului cultural, precum ºi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.
În urma incendiului din 11 iunie, produs la Biserica Evanghelicã din municipiul Bistriþa, au fost distruse turlele, clopotele, interiorul turnului, ceasurile medievale si 50 metri din nava bisericii. Pagubele au fost estimate la circa un milion de euro, dar lucrãrile totale de reabilitare ale bisericii depãºesc 2,5 milioane de euro.
Adaugă comentariu nou