Președintele Radu Moldovan, despre situația din Ucraina: Aș merge la Kiev, aș sta de vorbă cu conducătorii lor. Noi suntem solidari cu voi, așteptăm ca și voi să respectați drepturile cetățenilor români!

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat, în cadrul emisiunii “Cu drag, despre România” de la Realitatea Plus că, dacă ar fi în postura de a fi la conducerea țării, s-ar urca în primul avion sau elicopter, ar merge la Kiev și ar discuta cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre situația din bisericile comunităților românești și despre respectarea drepturilor minorității române.

“M-aș urca în primul avion sau elicopter, aș ajunge la Kiev și aș sta de vorbă cu conducătorii de acolo și le-aș spune: noi suntem solidari cu voi, așteptăm ca și voi să respectați drepturile cetățenilor români măcar atât cât noi le respectăm pe ale cetățenilor ucrainieni, alături de care trăim se sute de ani, aici, în România. Cred că asta este datoria unui conducător de stat, să nu aibă nicio rezervă. În momentul în care un singur cetățean român, undeva, pe mapamond, are o problemă, Statul Român trebuie să fie lângă el.“, a declarat președintele Radu Moldovan.

În context, moderatorul emisiunii - Alexandra Păcuraru -  a ținut să menționeze că are alături de ea un profil de posibil prezidențiabil. “Să alegem oamenii după fapte și să nu îi alegem doar după cum vorbesc și PR-ul din reviste sau posturi TV”, a spus Alexandra Păcuraru, menționând că un președinte are rolul de a-și pune oamenii la adăpost. De asemenea, aceasta i-a sugerat liderului PSD, Marcel Ciolacu, să vină cu oameni din partid, ca Radu Moldovan, în jurul căruia românii să se unescă.

          De altfel, despre conflictul de la granițele țării și sprijinul acordat de locuitorii din Bistrița-Năsăud s-a vorbit în debutul emisiunii.

“Astăzi, în județul nostru sunt peste 1000 de refugiați ucrainieni, din care peste 100 de copii, 70 care nu sunt integrați în sistemul școlar, 37 care sunt integrați în sistemul școlar. Cultul Baptist din județ are un centru de tabere unde a avut peste 400 de copii, până acum, mai sunt astăzi 20 și urmează să mai vină 100 de copii de la căminul din Odesa. Suntem solidari cu ceea ce se întâmplă acolo și am făcut ceea ce putem face de la nivelul administrației județene și locale. Împreună cu cei din Instituția Prefectului, care coordonează în mod direct această problemă, cu instituțiile militarizate și cu colegii mei primari – uniți în cuget și în simțiri – la un singur semn, uniți cu toții, administrație, societate civilă, firme, biserici, toți am sărit și am fost alături de frații noștri.

Eu trăiesc o frustrare, dar sunt supărat și revoltat pe autoritățile Statului Român care nu-I atrag atenția domnului președinte Zelenski – că ne-a lăudat live, că apreciază ceea ce cetățenii poporului român au făcut pentru confrații lui – că el acceptă ca în momentul acesta, sub povestea războiului, ca lăcașele sfinte să fie călcate, pângărite, preoții să fie deportați, creștinii să fie înjunghiați sau lăcașurile sfinte aprinse.

Cred că autoritățile noastre ar trebui să aibă o voce cu mult mai bine auzită. Noi continuăm acolo, acasă, la nivelul nostru, așa cum știm noi, să îi sprijinim pe fiecare. Nu cred că este un cetățean din județul Bistrița-Năsăud, care după posibilitățile lui, să nu fi contribuit cu ceva în acele momente de început. Am avut mulți colegi, sunt și aici cu mine colegi primari care și-au asumat riscuri mari la începutul războiului și au fost cu convoaie – împreună cu deputații Daniel Suciu și Bogdan Ivan – au trecut și au fost până la Cernăuți. Unul dintre colegii mei primari (n.n. – Paul Știr) a fost în această delegație cu convoaie de tiruri și camioane care au încercat să aducă o rază de speranță și să le dea o mică siguranță, atât cât un semen de-al tău poate să ți le dea în astfel de momente“, a punctat președintele Radu Moldovan.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5