La 10 februarie … 1947
Vin, 02/07/2020 - 08:27
prof. Augustin Rus
Atunci a fost semnat Tratatul de Pace de la Paris, după încheierea celui de-al doilea război mondial, între România și S.U.A, U.S, Marea Britanie,Canada, Australia, India, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Cehoslovacia, Ucraina și Belarus. În Tratat au fost incluse modificări ale frontierelor Româno-Ungare, Româno-Sovietice și Româno-Bulgare, în sensul că România primea înapoi nord-vestul Transilvaniei, cedat Ungariei în 1940 prin Dictatul de la Viena, dar pierdea Basarabia, Bucovina de nord și Ținutul Herța în favoarea U.S, și Cadrilaterul în favoarea Bulgariei. De asemenea, România era obligată la plata sumei de 300.000.000 de dolari în decurs de 8 ani către U.S, în produse petroliere, lemn, cereale, vase maritime și fluviale, diverse utilaje și mărfuri. Până să se ajungă la semnarea Tratatului de Pace, s-au purtat negocieri dure în perioada iulie 1945 – oct. 1946. În anul 1945, o delegație ungară condusă de Matyas Rakosi, a fost primită de I. V. Stalin, ocazie cu care partea maghiară a cerut sprijin pentru a primi întreaga Transilvanie. Tot în acel an, Stalin a primit și o delegație a României condusă de Gh. Gheorghiu – Dej, la discuții punându-se și problema Transilvaniei. Conform unui volum de memorialistică, publicat în anul 1998, Stalin ar fi spus „Dej, eu nu pretind că stăpânesc istoria României și mai ales a Transilvaniei … . Cunoașteți că, nu demult, a fost la mine Rakosi, susținând că nu numai Ardealul de Nord, ci și întreaga Transilvanie se cuvine de drept să fie redată Ungariei.I-am răspuns, că dacă mai insistă asupra acestei chestiuni, îl voi alunga. … Dej, Transilvania va fi pe veci a României …,pentru că voi ați întors armele împotriva Germaniei, ne-ați ajutat să reducem cu 6 luni războiul și să salvăm peste două milioane de soldați ai Armatei Roșii”.
În zilele noastre, într-o conferință de presă, Vladimir Jirinovski declara că „Bucovina și Basarabia trebuie întoarse României deoarece este necesar să dăm înapoi ce le aparține românilor !”.
Poate, la împlinirea unui secol de la încheierea Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920), se vor auzi voci care să conteste valabilitatea lui. De aceea ar fi bine să fim pregătiți cu „argumente” cât mai diverse, mai ales conducerea țării, politicienii, diplomații, istoricii, etc., … numai că, se pare, că mulți dintre ei au alte … priorități.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Căpițe de fân,mai păzind încă satul,plecat spre muzeu. Început de iulie. Vreme de coasă. În...
Comentarii
un cetatean -
Lun, 13:57
Dupa amatorul Ciolacu, potopul! Sa-i multumeasca Ciolacului, nu sa protesteze. Sa se reduca...
FLORIN Marta -
Lun, 13:42
BRAVO!!!
veronica oșorheian -
Lun, 09:02
La mulți ani cu sănătate!
Claudia Lucia -
Dum, 23:41
Muzica populara de pe Valea Somesului e un adevarat izvor de dor si dragoste pentru bistritenii...
Poiana Mărului -
Sâm, 10:43
Oare cine o fi mai câștigat? Un preot care-și face punct gastronomic pentru interesele personale...
Aniversări
Cu prilejul aniversării zilei de naștere, adresăm părintelui Iuliu Morariu, preot paroh la Coșbuc, alese urări de sănătate şi bucurie, dimpreună cu...
Cele mai sincere urări aniversare, sănătate, împliniri profesionale și personale, îi dorim domnului ec.
Astăzi, 8 iulie, este o zi specială pentru doamna profesor dr. Vali Ganea, director al Liceului Tehnologic "Florian Porcius" Rodna.
In Memoriam
Ca o curiozitate, marii poeți Lucian Blaga și Ion Barbu (Dan Barbilian) s-au născut în același an, 1895 și au trecut la Domnul în același...
Adaugă comentariu nou