Ioan Turc, după întâlnirea cu primarul de la Oradea: Un ghid de bune practici pe care putem să-l folosim cu succes!

Sunt orașe în România care s-au mișcat foarte bine în ultimii 10 ani. Un bun exemplu este Oradea. De la un oraș îmbătrânit, cu clădirile monument ruinate, cu o economie la pământ, Oradea este astăzi un șantier dinamic, cu o zonă centrală superbă, cu o economie puternică, cu drumuri expres și parcări noi, cu un mediu studențesc în creștere.

L-am vizitat pe primarul liberal Ilie Bolojan, cu care am discutat despre ceea ce ar trebui făcut pentru ca lucrurile să se miște și în Bistrita cât mai repede. Exemplele de la Oradea reprezintă un ghid de bune practici pe care putem să-l folosim cu succes. Nu suntem obligați să facem experimente riscante sau să repetăm greșelile altor administrații, ci putem implementa direct cele mai bune soluții, dovedite în practică.

 

Ioan Turc,

Preşedintele Partidului Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud

Comentarii

16/07/20 14:58
Vizitator

Anul acesta pe 16 iulie, Bistrita a implinit 756 de ani de la prima atestare documentară. Este vorba de un document al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, la 16 IULIE 1264, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. Ulterior, si anume in 1349 Bistrita este mentionată ca oras sub numele de Civitas Bysterce. Dupa ce a devenit oras (civitas) Bistrita primeste in anul 1353 dreptul de a tine targ anual de 15 zile, in luna august, cunoscut in partea locului sub numele de „BULGIUL ANUAL”. Apoi, din 1366 Bistrita capata si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldică simbolizează comertul. In 1979 orasul Bistrita este declarat municipiu.
Referitor la prima atestare documentară, pe 14 iulie 2014 când Bistrita a implinit 750 de ani, primarul Cretu, vrând să facă pe desteptul, a debitat o mare prostie: ”Bistriţa nu împlineşte niciun an. Este un document emis de un Papă în care se aminteşte despre Bistriţa. Dacă documentul acela ar fi zis: de acum Nosa se numeşte Bistriţa, era cu totul altceva”. După mintea lui cea proastă trei sferturi de mileniu nu inseamnă nimic.
Cu toate acestea, evenimentul aniversar din 2014 ‘Bistrita 750’ a fost marcat totusi in primul rand prin aparitia cartii „Bistriţa 750-Coordonate geografice şi istorice”, semnată de Ioan Bâca şi Adrian Onofreiu la Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca. De asemenea, Asociația BISTRIȚA CIVICĂ a organizat in vara anului 2014 eveninentul cultural „Basm Festival” dedicat tocmai acestei aniversări a 750 de ani de la prima atestare documentară a Bistritei!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5