Joi, 20 martie, proiecţia documentarului creativ "Sindromul Hamlet" la Palatul Culturii
Lun, 03/17/2025 - 10:57
Dragi iubitori de documentare creative, continuăm stagiunea KINEDOK cu filmul Sindromul Hamlet (Marele premiu – Festivalul de Film de la Locarno, Semaine de la critique, 2022) în Sala Al. Misiuga (Palatul Culturii).
Vom avea la Bistriţa 8 proiecţii în această primăvară.
👉INTRAREA LIBERĂ
⏰20 martie, ora 18:00- Sindromul Hamlet🎬
⏰27 martie, ora 18:00- 66 de sezoane 🎬
Urmăriţi promovarea în media pentru a afla despre proiecţiile viitoare.
🎬Sindromul Hamlet
(The Hamlet Syndrome)
Germania, Polonia, 2022, 85 min.
🎥Regia: Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski
Imagine: Piotr Rosołowski
Montaj: Agata Cierniak
Sunet: Marcin Lenarczyk, Jarosław Sadowski
Un grup de tineri actori ucraineni, fiecare având cicatrici psihologice ale războiului din Donbas, sunt distribuiți într-o producție teatrală experimentală a lui Hamlet. În timp ce se confruntă cu faimosul solilocviu „A fi sau a nu fi”, actorii își procesează propriile dileme.
👉Sinopsis:
La câteva luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 2022, cinci tineri și tinere participă la o punere în scenă unică, ce își propune să traseze paralele între experiențele lor de război și Hamlet, piesa lui Shakespeare. Pentru fiecare dintre ei, scena reprezintă o platformă pentru exprimarea suferinței și a traumei prin celebra întrebare „A fi sau a nu fi?”, o dilemă care se aplică și vieților lor. Protagoniștii se luptă cu dezamăgirea, neputința și furia, încercând să-și reașeze viețile în timp ce își procesează trecutul dureros: Slavik, care a trecut prin iadul războiului și al captivității ca soldat; Katya, care tânjește după iertarea mamei sale pentru faptul că s-a alăturat armatei; Rodion, care a evadat din Donbas și se confruntă acum cu homofobia crescândă; Roman, care încă se luptă cu amintirile traumatizante din timpul războiului, când a lucrat ca paramedic pe front; și Oxana, care se zbate pe frontul artistic ca actriță.
Premii și festivaluri:
Marele premiu – Festivalul de Film de la Locarno, Semaine de la critique, 2022
Festivalul Internațional de Film Documentar IDFA Amsterdam, 2022
Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, 2023
Biografii regizori:
Elwira Niewiera este o regizoare și scenaristă poloneză-germană stabilită în Berlin. În lucrările sale artistice, se concentrează în principal pe transformările sociale și culturale din Europa de Est. Debutul său în documentarul de lungmetraj, Bulgarian Stories, a fost prezentat la numeroase festivaluri de film internaționale și a avut distribuție în cinematografele din Germania. Elwira a lucrat, de asemenea, ca prim asistent de regie și cercetător la filmul documentar nominalizat la premiile Oscar, Rabbit a la Berlin. Din 2008, este director executiv al fundației culturale polono-germane Nowa Ameryka.
Piotr Rosołowski este un regizor, scenarist și director de imagine polonez din Berlin. A absolvit Școala de Film din Katowice și a primit o bursă de la Academia de Arte Media din Cologne. Piotr a co-regizat împreună cu Elwira Niewiera deja trei documentare de lungmetraj de succes: Domino Effect, premiat la Festivalul de Film de la Cracovia și DOK Leipzig; The Prince and the Dybbuk, Cel mai bun documentar despre cinema la cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția; și The Hamlet Syndrome, onorat cu Marele Premiu Semaine de la critique la cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Locarno.
Presă:
„Ceea ce face ca Sindromul Hamlet să fie atât de unic este formatul filmului. Pentru a desena un portret complex și stratificat al societății ucrainene, duo-ul de regizori a venit cu ideea de a lucra cu teatrul documentar. Pentru colaborare, au invitat o regizoare ucraineană de teatru, Roza Sarkisian, cunoscută pentru utilizarea materialului documentar preexistent ca sursă pentru a reflecta, printre altele, asupra memoriei colective, identității naționale, manipulării politice, non-normalității și opresiunii sociale. În final, filmul documentează procesul de realizare a piesei de teatru, în care cinci tineri din diferite medii socio-economice își reinterpretează personajele și astfel reflectă asupra vieților și identităților lor modelate de războiul în curs.”
(Sursă: Patrycja Rozwora, Contemporary Lynx)
Citiţi şi:
- Miercuri, 21 februarie, ora 18.30, la Palatul Culturii, filmul documentar ALB PE ALB!
- Kinedok la Palatul Culturii. În 2 aprilie, va fi proiectat filmul "Lumea conform tatălui meu"
- Adrian Sitaru, câştigător a peste 70 de premii internaţionale, filmează la Bistriţa. Vezi ce actori sunt prezenţi în judeţul nostru
- Centenarul Filmului Românesc ajunge la Bistrița
- Filmul „colectiv” se vede în avanpremieră la Happy Cinema Bistrița
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Guvernul României, Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-...
Comentarii
AM -
Dum, 22:40
Bine ca are cineva curaj sa spuna adevarul!!!
Multumim dna Macarie !
Razvan Voicu -
Dum, 18:26
In afara de criteriile metionate mai sus ( tipul sticlei, calitatea feroneriei, montajul...
Simion Șerban -
Sâm, 20:14
La mulți ani cu sănătate!
rasunetul -
Vin, 11:05
Bună ziua. Încă nu a fost anunțată modalitatea de achiziționare a vinietei albastre. NU au fost...
Dorel de Bistrita -
Vin, 10:51
Nu am inteles din prezentul " anunt " daca cei care au autovehiculele inmatriculate in "...
Aniversări
La mulţi ani, cu sănătate şi împliniri, transmitem în zi de naştere - 31 martie - domnului profesor DANIEL RAŢIU de la Clubul Copiilor Beclean,...
La ceas aniversar - 31 martie - adresăm gânduri de bine doamnei profesor Violeta Griga, director adjunct la Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița!
Astăzi, la popas aniversar, adresăm părintelui Iuliu Ceușan, preot paroh la Monor, sincere felicitări și urări de bine.
In Memoriam
La 27 martie 2025, comemorăm 55 de ani de la trecerea în lumea drepților a academicianului năsăudean LEON DANIELLO, medic specialist în fiziologie,...
Adaugă comentariu nou