Veniţi de vă angajaţi ucenici!

Legea uceniciei a fost catalogată recent, de fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş, drept una „suplă şi flexibilă”, care va determina creşterea gradului de absorbţie a tinerilor pe piaţa muncii. Probabil că acesta a fost şi scopul modificărilor aduse actului normativ, dar de la vorbe până la fapte va mai curge ceva apă pe Bistriţa…

Numai în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt 1505 şomeri cu vârsta până în 25 ani, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Aceştia sunt potenţialii ucenici, care ar putea fi calificaţi la locul de muncă, dar pentru care, deocamdată, nu se înghesuie foarte mulţi angajatori.

De altfel, numai 15 firme din Bistriţa, din cele 60 invitate de AJOFM, au participat ieri la o întâlnire în care au fost prezentate oportunităţile oferite de Legea uceniciei. Adică, pe scurt, patronii (inclusiv PFA şi asociaţii familiale) vor putea să-şi califice forţa de muncă tânără, cu vârsta între 16 şi 25 ani, după propriile cerinţe. Contractul de ucenicie poate avea o durată între 12 luni şi trei ani, funcţie de nivelul de competenţe. Ucenicul nu poate fi încadrat sub salariul minim garantat în plată (700 lei), dar pentru fiecare persoană se acordă lunar o sumă reprezentând 60% din indicele social de referinţă, adică 300 lei.

Prin noua lege, angajatorii nu mai sunt nevoiţi să aibă autorizaţii speciale ca să încheie astfel de contracte de ucenicie, iar maiştrii nu trebuie să deţină atestat, în schimb trebuie să treacă cu ceva acte pe la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud.

Coordonatorul de ucenicie trebuie să aibă, în schimb, o experienţă profesională de cel puţin 5 ani în ocupaţia pentru care se organizează programul de ucenicie. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, unde acesta primeşte un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.

RAAL, Comelf, Polimed, Indemânarea Prodcom sunt doar câteva dintre societăţile care au participat la această „prezentare juridică”. Reprezentanţii firmelor au ridicat şi primele probleme…De exemplu, RAAL ar dori să califice tineri în meseria de sculer matriţer, dar nu este aprobat standardul ocupaţional al acestei meserii. Cei de la Comelf vorbeau despre problema delimitării competenţelor teoretice şi practice în pregătirea ucenicilor sudori. Mai sunt şi alte chestiuni strict de formare profesională care vor fi clarificate la o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud.

De altfel, nu e nicio grabă cu demararea procedurilor, mai ales că sumele disponibile pentru susţinerea financiară a uceniciei încă nu sunt cunoscute. Subiectul va fi reluat şi în şedinţa Consiliului Consultativ al AJOFM BN, în prezenţa reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, dar şi la sediul unor firme importante din judeţ, a preciyat directorul executiv Alexandru Manea . Nu de alta, dar de la centru s-a cerut ca „această lege să aibă rezultate”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5